14. desember 2017
Storsatsning på digital valuta på Forus

Kryptovault AS på Forus tar mål av seg på å bli landets største utvinner av bitcoin.

Bak selskapet Kryptovault AS står gründerne Rein-Owe Flister og Kjetil Hove Pettersen. De to har siden i sommer investert ca. ti millioner kroner i bitcoin-maskiner, hvorav 7 millioner kommer fra driftsinntekt. 70-80 prosent av de spesialbygde maskinene er leid ut til investorer og kundene betaler ca. 20.000 kroner per år i maskinplass-leie, ifølge Dagens Næringsliv.

I kontorbygget på Forus er det installert ca. 500 maskiner, men dette er ikke det eneste stedet Kryptovaults maskiner er i drift. Ukentlig ankommer 100 nye maskiner, som av sikkerhetsmessige grunner befinner seg på ikke navngitte lokasjoner.

Maskinene og kjøleanleggene trenger mye energi og lokalene på Forus måtte få installert en helt ny transformator for å kunne håndtere strømbehovet. Rundt 90 prosent av driftskostnadene går med til nettopp til strøm, men ifølge selskapet er det nettopp på grunn av billig strøm og kaldt klima som gjør at Norge av mange ansees som et ideelt land å drive med bitcoin utvinning.

Om bitcoin

Bitcoin (av «bit» og engelske «coin» = mynt) er en digital valuta laget i 2009 av Satoshi Nakamoto. Navnet refererer også til åpen kildekode-programvaren han designet som gjør bruk av valutaen, og peer-to-peer-nettverket som det utgjør. Til forskjell fra de fleste andre valutaer avhenger ikke bitcoin av noen sentral utsteder. Bitcoin bruker en distribuert database spredt ut over noder i et peer-to-peer-nettverk til å loggføre transaksjoner, og bruker kryptografi for å tilby grunnleggende sikkerhetsfunksjoner, som å forsikre at bitcoins bare kan brukes av personen som eier dem, og aldri mer enn én gang. (Kilde: Wikipedia)