15. desember 2017
Verdens største nisjenettsted tikker i det stille på Forus

Visste du at Time and Date AS er et Forus-selskap og at timeanddate.com er verdens desidert største nettsted for dato- og klokke-tjenester med opptil 56 millioner sidevisninger per dag?

Daglig søker millioner av mennesker rundt om i verden på nettet etter hvor mye klokken er i et annet land eller hvilke dager helligdager faller på. De fleste får svaret på timeanddate.com, verdens største nisjenettsted innen tidssoner og helligdager. Bak står selskapet Time and Date, heleid av Steffen Thorsen fra Sandnes og lokalisert i Svanholmen 2.

Kjøpte domenet for 100 dollar

Selskapets spede begynnelse var i 1995 da Steffen Thorsen studerte ved NTNU i Trondheim. Der etablerte han et nettsted hvor folk kunne se hvor mye klokken var i ulike land, i tillegg til en kalender med merkedager og helligdager. Han fikk link på Kvasir og nettsiden ble raskt populær. Deretter ble det laget en engelsk versjon, og i 1997 nådde Thorsen en liten milepæl med 10 000 sidevisninger på én dag.

– Jeg måtte flytte nettsiden fra studentserveren da jeg returnerte til Sandnes under studiene. Jeg kjøpte domenet timeanddate.com for 100 dollar og betalte 400 for webhotell, mye penger den gang for en sivilingeniør under utdanning, forteller Steffen Thorsen (bildet).

Det har imidlertid kastet godt av seg. Selskapet har levert solide resultater i mange år og tikker inn til rekord i 2017 med over 30 millioner kroner i omsetning. Thorsen får stadig vekk tilbud om å selge, men alle beilere blir avvist.

56 mill. sidevisninger på én dag

I tillegg til kalender.no har Time and Date både en norsk, amerikansk og tysk versjon av domenet timeanddate.com. Selskapet utvikler også apper for Android og iOS, samt API-tjenester for utviklere. Sidene har på hverdager i snitt to millioner unike besøkende og seks millioner sidevisninger. Med slike tall blir man populær blant annonsører. Inntektene til Time and Date kommer fra annonser på nettsidene som selges via Google og andre.

Nettsidene inneholder i dag vesentlig mer informasjon enn i de første årene. Særlig informasjon om soloppgang, solnedgang og månefaser gir mye ekstratrafikk. 21. august i år var høydepunktet. Da var det en solformørkelse som kunne sees i store deler av USA og astronomiinteresserte amerikanere ga hele 56 millioner sidevisninger den dagen.

Nettsiden har blitt svært populær og godt kjent verden over, spesielt i USA og Storbritannia. Eksempelvis ble Thorsen invitert til å snakke om fenomenet skuddsekund live på BBC World News til millioner av seere nyttårsaften i fjor.

På Forus siden 2005

Thorsen gjorde hobbyen til levebrød i 2005 og sa opp jobben i et IT-selskap. Forus Atrium ble første lokasjon. Herfra steg omsetningen og antall ansatte sakte, men sikkert. Siden 2012 har Time and Date hatt tilhold i Svanholmen 2, et bygg med moderne arkitektonisk uttrykk og beliggenhet rett ved Forusbeen og E39. Det eies av Norwegian Property.

– Forus har en veldig fordelaktig plassering i regionen, med kort vei til Sandnes, Stavanger og flyplassen. Vi har i tillegg en veldig sentral beliggenhet på Forus med Tvedtsenteret som nabo og enkel adkomst både med bil, buss og sykkel. Den nye sykkelstamveien vil i tillegg gjøre det enda raskere å komme til og fra jobb, sier Thorsen.

Time and Date er et internasjonalt miljø som sysselsetter 20 ansatte fra 10 nasjoner. Og flere skal det bli. I disse dager søkes det etter flere kloke hoder, så ta en titt på timeanddate.no hvis du er på utkikk etter jobb. Da kan du jo også eksempelvis sjekke hvilken dag 17. mai faller på i 2018.