14. august 2018
Vi valgte Forus: AIL

Suksesshistorien om AIL startet i 1947, da Alf Ingolf Larsen registrerte selskapet som fremdeles bærer hans navn. I september arrangerer Forus-veteranen gatefest og messe i Vestre Svanholmen sammen med gode naboer.

Suksesshistorien om AIL startet i 1947, da Alf Ingolf Larsen registrerte selskapet som fremdeles bærer hans navn. I september arrangerer Forus-veteranen gatefest og messe i Vestre Svanholmen sammen med gode naboer. I 71 år har Alf I. Larsen AS (AIL) vært leverandør av blant annet kulelager, reimer, kjeder, koblinger, sagblader og skjærende verktøy. Grunnleggeren Alf Ingolf Larsen hadde 11 års erfaring fra den lokale industrien da han valgte å starte for seg selv. Bedriftens første adresse var på Nytorget i Stavanger.

– Etter krigen var det stor mangel på varer, også til industrien. Alf Ingolf fokuserte hovedsakelig på problemløsning for den lokale industrien og ble kalt «tusenkunstneren» av kundene når det gjaldt å skaffe varer. Hans store kontaktnett i utlandet gjorde det mulig å framskaffe det aller meste, med hovedfokus på transmisjonsprodukter som den lokale industrien hadde stort behov for, forteller markedssjef Siv Therese Ystheim Malm i AIL.

På Forus siden 1986
Bedriften ble raskt et kjent og kjært navn blant kunder innen skipsbygging, hermetikk- og maskinindustrien og den øvrige industrien på Jæren. Starten på Norges oljealder gav en positiv oppsving og dannet grunnlaget for dagens virksomhet med økt omsetning og flere ansatte.

– I perioden 1972-1986, da utviklingen innen oljeindustrien var stor, vokste vi til 10-12 ansatte. I 1986 flyttet vi til Fabrikkveien på Forus. Da fikk vi økt fokus på direkteimport og utvikling av egne agenturer og omsatte for 15-20 millioner årlig. Forus som lokasjon i stedet for på Nytorget i Stavanger, var et strategisk valg fordi det var mer sentralt i forhold til industrien og flere av kundene våre, sier Ystheim Malm.

Fortsatt tilknytning til Larsen-familien
I nesten 60 år var AIL et familieforetak, før bedriften i 2006 ble solgt ut av Larsen-familien. Lokale investorer overtok og investerte i bedriften for å skape ytterligere vekst. Båndene til grunnleggeren Alf Ingolf Larsen og familietilknytningen er fremdeles synlig og lever videre i bedriftens navn.

AIL er i dag Norges største forhandler av kule- og rullelager og blant de fire største innen skjærende verktøy, i tillegg til reimer, kjeder, koblinger, sagblader, konsulentvirksomhet, service og kurs. AIL er representert over hele landet med selgere i de største regionene. Selskapet har også en butikk på Bryne og et kontor i Bergen. Hovedkontoret ligger på Forus, og har i tillegg til administrasjon, butikk og lager.

– Positivt å være del av vekstområde
På Forus jobber det rundt 40 000 ansatte i 2500 virksomheter i nærmest alle bransjer og størrelser. Det er stor optimisme i næringslivet, og Forus’ rolle som landets viktigste næringsområde skal videreutvikles og nye kollektivløsninger kommer for fullt.

– Fordelene med å være lokalisert på Forus er mange, men i hovedsak er plassering i forhold til kunder, industrien og flyplass viktigst for oss. Det er positivt å være nær kundene fordi vi kjører ut varer hver dag, og kundene kan enkelt stikke innom butikken når de trenger noe. Det er en voldsom vekst her på Forus og det bygges stadig nye bygg. Ved å være lokalisert her, er vi en del av den utviklingen og veksten, sier Ystheim Malm.

Fremdeles lever bedriften opp til gründeren Alf Ingolf Larsens kallenavn «tusenkunstneren» og er kjent for å skaffe det meste — enten det er en o-ring til vaskemaskinen til 4,50 kroner eller en laseroppretter til 200.000 kroner. Røttene til den spede begynnelsen på Nytorget i Stavanger i 1947 er fremdeles sterke.

Inviterer til gatefest i september
I 2012 flyttet AIL fra Fabrikkveien til Vestre Svanholmen 17, et bygg som eies av AIL Eiendom AS. Her er selskapet naboer med utallige virksomheter i en rekke bransjer.

Nå har AIL, Sola Bobil og Hydroscand tatt initiativ til gatefest og messe i Vestre Svanholmen 19, 17 og 15b for å vise litt av det Forus har å by på. 12. og 13. september kan du møte Tvedt, Forus Sportssenter, Volvo, Hurtigruta Forus, Ford, Aktiv HMS og mange andre virksomheter. Her blir det satt opp telt der du kan ta en titt på virksomhetenes produkter og tjenester eller spise en god lunsj. Dørene åpner kl. 0800.

– Dette er et initiativ fra gode naboer i Vestre Svanholmen som har et felles ønske om å skape noe spennende sammen i gata. Messen skal være innholdsrik, hyggelig og samtidig nyttig for både deltakere og besøkende. Vi ønsker å tilby andre bedrifter å være med og har satt opp to ulike pakker som de kan velge mellom. Jeg håper enda flere virksomheter tar kontakt for å høre om mulighetene med delta, oppfordrer Siv Therese Ystheim Malm.