5. mars 2019
Vi valgte Forus: Bygger kultur og videre vekst under ett tak på Forus

Selskapet som ble fremhevet av statsministeren i nyttårstalen har samlet virksomheten på Forus. Her skal kulturen styrkes ytterligere og unge ledertalenter skal forme selskapet for fremtiden.

Selskapet som ble fremhevet av statsministeren i nyttårstalen har samlet virksomheten på Forus. Her skal kulturen styrkes ytterligere og unge ledertalenter skal forme selskapet for fremtiden. «Bedrifter skapte nye produkter og fant nye markeder. Mange har vært flinke til å tenke nytt, som bedriften Roxel i Stavanger. Før kom 80 prosent av inntektene deres fra oljebransjen. I dag kommer 90 prosent av inntektene fra andre næringer. De bruker sin kompetanse til bedre bygg, samferdsel og havbruk».

Det var blant lovordene statsminister Erna Solberg brukte om Roxel i nyttårstalen.

1 mrd. i ordrereserve
Roxel har ikke bare blitt kjent for å være et foregangselskap i omstilling, men vokst i rakettfart – og i all hovedsak organisk. I 2018, bare rundt åtte år etter oppstart, endte omsetningen på 620 millioner. Selskapet sysselsetter for tiden 243 ansatte og har mellom 70 og 100 innleide konsulenter. Og det skimtes ingen mørke skyer i horisonten.

– Vi klarer å opprettholde høye ordrereserver til tross for veksten. Det gir trygghet for selskapet og de ansatte, sier Dag Øyvind Meling, adm. dir. i virksomheten med nesten en milliard i ordrereserver og som har tredoblet omsetningen siden “oljesmellen”.

Flere ben å stå på
Fra å være spisset mot oljebransjen de første årene leverer Roxel nå en bred løsnings- og produktportefølje til sektorer som bygg og anlegg, industri, luftfart, olje og gass, samferdsel og havbruk. Eksempler er alt fra teknisk utstyr i tunneler, postsorteringsanlegg, transportbånd for flyplasser og oljeboringsutstyr til klimaanlegg og VVS for næringsbygg. Og storkontraktene har rullet inn på løpende bånd i inn- og utland, der elektroinstallasjoner i Ryfylketunnelen og et tilsvarende prosjekt på Færøyene er to av mange eksempler.

– Vi har fortsatt tro på olje og gass, men har fått mange nye ben å stå på ved å overføre oljekompetansen vår til andre sektorer. Dette og en sterk kultur for kremmerånd har vært en suksessoppskrift, uttaler Meling.

Forenes på Forus
Som følge av veksten endte Roxel noe tilfeldig opp med tre lokasjoner i regionen de siste årene, i tillegg til ulike lagre for utstyr. Rett før nyttår samlet virksomheten seg under ett tak i Kanalvegen 2 på Forus. Kombinasjonsbygget på rundt 6300 kvm huser både produksjon, verksted og kontorer.

– Forus var et ypperlig valg. Den sentrale beliggenheten er praktisk for de ansatte som bor spredt i regionen, sier Meling som ser mange positive effekter ved å forene krefter under ett tak.

– Nå jobber vi som en stor familie og skaper enklere synergier. Her gjøres også all backoffice, prosjektering og kalkulering for å støtte lokasjonene våre i Oslo og Tromsø. Forus er spydspissen for Roxel i Norge og verden, forteller rogalendingen.

Vil ha unge i topposisjoner
I tillegg til å besitte topplederstolen og være hovedaksjonær sammen med rogalendingene Trond Ferkingstad og Sigve Sandvik, er Meling også styremedlem i Næringsforeningen i Stavanger. Der er det iverksatt initiativet U37, som skal skape nye muligheter for ledertalenter under 37 år og være en døråpner til regionens næringsliv.

– Dette er et strålende initiativ og noe vi brenner for i Roxel. Vi ønsker å gi de unge muligheten, og planen er å ansette mellom ti og tolv personer under 37 år til både styre- og ledelsesroller. Vi skal bygge et sterkt lag med tverrfaglig kompetanse i alle aldre som skal ta selskapet inn i fremtiden, sier Dag Øyvind Meling.

Sterk tro på havoppdrett
Ifølge Meling er det spesielt én næring som kan gi Roxel, regionen og Norge store fremtidsmuligheter.

– Havoppdrett kan bli den “nye oljen”. Verden trenger mat og dette er en sikker bransje. Her har regionen en stor mulighet ved å utnytte den verdensledende offshorekompetansen og bygge bro til havbruk, avslutter Meling.